Barack és dió...


dio_es_barack.jpg

...ez az a két hozzávaló, ami meghatározza  következő süteményünk ízvilágát. Így augusztusban, nyár vége felé mindig egyre jobban várom az őszt. Na nem igazán az egyetem miatt :) , hanem az ősz ízei vonzanak leginkább. Alma, körte, szőlő és a dió az amit a legszívesebben fogyasztok ebben az időszakban. Ennek az évszaknak az egyik legfinomabb és legegészségesebb csemegéje a dió, ami nagyon sok tápanyagot tartalmaz. "Isten patikája", így nevezték őseink a diót, rendszeres fogyasztása állítólag 72 féle betegség legyőzésében segít. Nem egy helyen olvastam már, hogy ha a kismamák a várandósságuk alatt rendszeresen fogyasztanak diót, csökkenhet annak kockázata, hogy gyermeküknél később allergiás tünetek jelentkezzenek. Rengeteg Omega 3 zsírsavat, E-vitamint tartalmaz, valamint mangánt, rezet, káliumot, kálciumot, vasat, magnéziumot és cinket.  Ennyit a dió jótékony hatásairól, jöjjön a recept:

Hozzávalók:

2 kispohár joghurt vagy kefír (2* 150 g)

15 dkg olvasztott vaj

5 evőkanál nyírfacukor (de ez ízlés kérdése)

2 tojás

1 csomag sütőpor

25 dkg zabpehely- vagy tönkölyliszt

2 marék darált dió 

kb. 7-8 szem sárgabarack vagy nektarin

1 marék durvára vágott dió

(Ha nagyon sűrű a tészta, egy kis tejjel lazíthatunk rajta. )

Elkészítés:

A joghurtot a nyírfacukrot a vajat és a tojásokat jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, végül belekeverjük a darált diót. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd ráhelyezzük a gerezdekre vágott barackot, majd végül meghintjük a durvára vágott dióval. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses fokozaton tűzpróbáig sütjük. 

Jó étvágyat hozzá, és dióevésre fel! :)

barack_es_dio.jpg