Alakbarát medvehagymás pogácsa

pogi.jpg

Ki szereti a medvehagymát? :) Nemcsak a nagyon finom, jellegzetes íze miatt szeretik olyan sokan, hanem a szakemberek szerint szuper tisztító és méregtelenítő hatása sem utolsó szempont. Állítólag a nevét is innen kapta, hogy a medvéket a téli álmukból felkelve sokszor kapták medvehagyma evésen, ezzel tisztítva és erősítve a szervezetüket. Ebből a növényből rengeteg ételt tudunk készíteni, salátákat, húsokat ízesíthetünk vele, de krémeket és akár pestot is "alkothatunk" belőle. 

Én most pogácsát fűszereztem vele, ami hamar nagy siker lett a családban, mondanom sem kell...Nem igényel sok hozzávalót az elkészítése, egy hagyományos túrós pogácsa receptet dolgoztam át alakbarát formává, amit még ízlés szerint alakíthatunk. 

Hozzávalók:

250 gramm zsírszegény túró

125 gramm zabpehelyliszt

125 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

250 gramm kókuszzsír

1 csokor medvehagyma

1 csipet zöldfűszer

1 csipet só

Elkészítés: 

Segítségképp mellékelek egy összesített fázisfotót az elkészítés menetéről.

image1_2.JPG

Nagyon egyszerű dolgunk van: kimérjük a hozzávalókat, a kókuszzsírt én egy kicsit megolvasztottam, hogy könnyebben tudjak vele dolgozni. Egy nagy keverőtálba beleöntöttem a lisztet, beletettem a feldarabolt hagymát, hozzámorzsoltam a túrót. Ezután belekerült a kókuszzsír, majd a fűszerezés következett. Összegyúrtam a tésztát, szép nagy gombócot formáltam belőle. Kinyújtottam egy lisztezett felületre, majd rácsos mintát vágtam bele késsel. Végül következett a szaggatás, egy pohár volt a segítségemre. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokon légkeveréses fokozaton kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! :) 

Jó étvágyat kívánok hozzá!