Gluténmentes kenyér

A múltkori gluténmentes csiga recepten felbuzdulva,mivel többen kérték, úgy gondoltam megosztok egy nagyon finom kenyér receptet is. Megmondom őszintén büszke is vagyok rá, ugyanis az én drága Férjem fejlesztette tökélyre :) Nagyon finom és laktató,ráadásul mivel mi készítjük, tudjuk hogy valóban mi kerül bele. Továbbá jó hír az is, hogy sem kenyérsütő gép, sem dagasztógép nem kell hozzá, csak egy robotgép, egy vekniforma (nagyobb supermarketekben lehet kapni) és egy sütő. Melegen, a sütőből frissen kivéve a legfinomabb véleményem szerint, és nagyon hasonlít az íze a normál kenyerekhez, ami talán öröm lehet a legtöbb gluténérzékenynek.A barátaim közül is vannak, akik lisztérzékenyek, nekik is szeretnék kedveskedni ezzel a kis recepttel. :)  Lássuk is az összetevőket és az elkészítést. A hozzávalókat diétás termékekkel foglalkozó üzletben lehet beszerezni. 

Hozzávalók:

10 dkg Coelipan gluténmentes liszt

30 dkg Mester Család gluténmentes KenyérMix liszt

10 dkg rizsliszt

5 evőkanál olívaolaj

fél liter víz

2 dkg élesztő

kávéskanál só

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat ( Coelipan lisztet, a Kenyérmixet és a rizslisztet) kimérjük, a robotgép edényébe öntjük, majd hozzá adjuk az egészen apróra morzsolt 2 dkg élesztőt.Ezután egy kávéskanál sót, majd jöhet az 5 evőkanál olivaolaj.

Ha minden benne van a tálban akkor óvatosan indítsuk el a robotgépet sima verőkkel -nem dagasztóval- és szép lassan töltsük hozzá a fél liter vizet. Fontos ,hogy a robotgépünk jó erőben legyen, mert a tészta elég sűrű lesz.Mikor már láthatóan összeállt és nem csomós a tészta -ami inkább emlékeztetni fog minket egy krémre- tegyük át egy előre kiolajozott vekniformába. Jól kenjük ki a szélére ,mert a közepe nagyon fel fog púposodni, mint ahogy azt a képeken is láthatjátok. Tegyünk bele pár vágást is,hogy mutatósabb legyen.

A sütő előre melegítve 200°C-on alsó-felső légkeveréses módban körülbelül 1 óra alatt sült meg nálunk.

A Férjem a későbbiekben módosított a hozzávalókon, mégpedig úgy,hogy a Coelipan lisztet kihagyta, és a rizslisztet dupla adag barna rizslisztre cserélte le. Így igaz nem nőtt ilyen szép nagyra ,kicsit tömöttebb volt,de finomabb.

Ezekkel az arányokkal egy körülbelül 75dkg-os kenyeret készíthetünk. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!