Zablisztből finomat, gyorsan

Egyik kedvenc süteményem receptjét hoztam ma Nektek. A nyári melegben, pláne egy hetedik hónapban lévő kismamának nagyon jól tud esni egy finom, könnyű (ami első ránézésre nehéznek tűnhet) sütemény,ami ráadásul alakbarát is... :) 

Édesanyám elmondása szerint gyerekkorom óta szeretem a zabos ételeket, és ez a "rajongás" még lassan 27 évesen is igaz rám. A zabliszt jótékony hatásai amúgy régóta ismertek. Ez a lisztfajta a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, és mivel alacsonyabb a szénhidrát tartalma, lassabban szívódik fel. Nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, így inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Nem kell megijedni tőle, szinte hasonlóan működik a búzaliszthez, piskóták készítéséhez is kiváló.

Desszertünk nagyon egyszerűen elkészíthető,azoknak ajánlott akik tényleg nem szeretnek sokat pepecselni a konyhában. :)  

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg zabpehelyliszt

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

édesítőszer (xilit) tetszés szerint

1 csomag sütőpor

12 dkg vaj 

2 db tojás

Hozzávalók a krémhez:

50 dkg zsírszegény túró

1 db tojás

2-3 evőkanál édesítőszer (xilit)

2 teáskanál rumaroma

2 teáskanál vanília esszencia

ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit szitáljuk össze egy mély tálba, adjuk hozzá a két tojást és a kicsit felmelegített vajat (így könnyebben tudunk vele dolgozni). Összegyúrjuk,félbevágjuk egy késsel a tésztát és a két gombócot 30-40 percre alufóliába csomagolva a fagyasztóba tesszük. Erre azért van szükség, hogy könnyebben tudjuk vele dolgozni, majd meglátjátok. :) Míg "tésztagombócaink" pihennek a hűvösön, addig hozzálátunk a krémhez. Keverjük ki a hozzávalókat, majd miután letelt a pihenési idő, lereszeljük a tésztát egy sajtreszelőn (a nagyobb reszelőlyukakat használjuk) és beleegyengetjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A reszelt tésztára ráegyengetjük a krémet,majd a második adag tésztát is ráreszeljük.Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35 percig sütjük.

Ha szereted a túrós süteményeket, ez is ízleni fog, garantálom! :) 

Jó étvágyat hozzá!